При най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Това заявява кметът на София Йорданка Фандъкова в своя позиция във "фейсбук" след проведената днес среща в Министерски съвет, на която стана ясно, че Перник ще получи вода от "Белмекен" до 45 дни.

В тази връзка столичният кмет уверява, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в СОС единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Тя уточнява, че към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. "Искър" и яз. "Бели Искър". За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. "Искър" са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. "Бели Искър" - 9 млн. кубика вода, обяснява още Фандъкова.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Тя настоява и за гаранции, че финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет.

Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено, категорична е Йорданка Фандъкова.

В позицията си тя заявява още, че е възложила на дружеството "Софийска вода" да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. "Белмекен" до Перник.

Борисов се чуди "Хемус" ли да строи или водопроводи

Борисов се чуди "Хемус" ли да строи или водопроводи

Премиерът е доволен, че имало европейски пари

По думите й цялата информация за техническите възможности и актуалното състояние на водните запаси на София ще бъде предоставена публично и на Столичния общински съвет, който единствено може да одобри предложението в помощ на разрешаване на водната криза в Перник.

На срещата в Министерски съвет Фандъкова е настояла още тази година да започне ремонт на стената на язовир "Бели искър" и да се изгради ново трасе от яз. "Огняново" до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.