В понеделник правителството ще направи предложение до СО и СОС за преминаване на вода през ВиК инфраструктурата на София от "Белмекен" през Мало Бучино до Перник. 

Ще се прехвърлят 300 литра на секунда или 700000 кубични метра на месец. Това докладва министърът на икономиката Емил Караниколов на срещата при премиера за кризата с водата.

Ще се изгради система като байпас, за да се достави вода до Перник най-късно до 45 дни. Министърът посочи, че ще се работи денонощно.

В момента в язовир "Студена" има вода за два месеца. НЕК е започнала да отбива част от дебита на "Белмекен".

Според икономическият министър това е единственото възможно решение за Перник, докато язовир "Студена" започне да се пълни.

Няколко варианта осигуряват питейна вода на Перник

Няколко варианта осигуряват питейна вода на Перник

Екоминистърът отиде в Перник, където говори за контрола на боклука

Държавата ще изгради водопровод от Мало Бучино до Перник, през ВиК мрежата на столицата. Този водопровод ще включи водата в мрежата на града, а не в язовира.

Това е специално насочена вода за нуждите на Перник, каза Емил Караниколов. Между 35-45 дни е срокът, за който водата трябва да тръгне към Перник. По трасето на новия водопровод ще се изгради и пречиствателна станция. Това съоръжение ще може да подава вода от язовир "Студена" към определени столични квартали и обратно -от София към Перник, стана ясно от думите на икономическия министър.

Екоминистърът отиде да види с очите си източения язовир "Студена"

Екоминистърът отиде да види с очите си източения язовир "Студена"

Ще обсъди ситуацията с кмета на Перник Станислав Владимиров

Още в сряда могат да започна строително-монтажните дейности. 12 екипа в момента са подготвени и са в готовност да започнат да строят. Караниколов е готов да увеличи екипите като амбицията му е дори и по-рано всичко да е изградено. В последните няколко дни в язовир "Студена" са започнали да постъпват по-големи количества вода. Държавата обаче няма да разчита на природата.

За предприятията в Перник държавата предлага вода от намиращ се на близо водоизточник, вероятно язовир "Бошляк", като ще трябва да изгради 800 метра водопровод. Това ще може да стане до две седмици, ако предприятията кажат, че водата, която им се предлага, отговаря на нуждите им. В петък се очаква техният отговор, след като излязат резултатите от пробите на водата.

Възможно е водата в язовир "Студена" да бъде отровена

Възможно е водата в язовир "Студена" да бъде отровена

Рибата не е извадена от съоръжението, ВиК няма специалист

Държавата ще си плати на СО преминаването на водата през ВиК мрежата на столицата. Цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана, категоричен бе Караниколов.

Екоминистърът Емил Димитров представи справка за други подобни случаи на пренасочване на вода. От 1993 до 2019 това се е случвало многократно. Дебитът за Перник бил наличен в "Белмекен", стана ясно от думите му.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че се работи по ВиК мрежата на града. Ще се ремонтират и двете пречиствателни станции на града с пари, дадени от държавата.

Ревизоро обещава да направи всичко за Перник, очаква инициатива

Ревизоро обещава да направи всичко за Перник, очаква инициатива

Няма и един час откакто е застъпил и премиерът му възлага нови задачи

Премиерът Бойко Борисов разпореди на пълни обороти да се сменят тръбите, за да не изтича новата вода за града. Кметът на София Йорданка Фандъкова свиква среща в понеделник, за да се вземе съответното решение за водата. По никакъв начин няма да бъде засегнато водоподаването на София, успокои тя.

Шефът на НЕК увери, че в "Белмекен" има достатъчно вода. Язовирът бил в оптимално състояние.

По-късно пред медиите кметът на Перник поясни, че водата от "Белмекен" ще осигури питейните нужди на града в условията на воден режим. Кога той ще бъде отменен не е ясно. Ще се чака да се напълни язовир "Студена".

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

Станислав Владимиров увери, че краткосрочните мерки скоро приключват

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

В понеделник, 13 януари 2020 г.1 беше разпитан и заместник-министър Красимир Живков, който отговаря за водните ресурси. Разпитът му продължи над два часа и половина. На 15 януари бе разпитана и зам.-министър Атанаска Николова.

В четвъртък миналата седмица министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

Миналата седмица Специализираният наказателен съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста. По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

На 16 януари стана ясно, че нов холдинг ще събере всички ВиК