Търся по-голяма подкрепа и има много предизвикателства, много задачи, коментира пред БНТ новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро.

Той обясни, че няма и един час откакто е застъпил и премиерът му възложил нови задачи, да се включи в екипа на Нанков и Караниколов за кризата в Перник и да се търси решение, да влезе в детайлите и да окаже съдействие. 

Ревизоро обещава да направи всичко за Перник, подготвил е и доклад, какви пари могат да се отпуснат на града по програми. "Може да се направи много за града, но трябва и от тях определена инициатива, не да чакат наготово."

По думите му, язовирът, захранващ Перник с питейна вода съществува от 50 години и той е за гражданите, а после е направен друг язовир за захранване на промишлеността. След 2000 година е преминато към употребата на питейна вода от яз. "Студена". "Този язовир винаги е стигал. Сега обаче не са разчели правилно нивата и водата изведнъж не стигна."

Емил Димитров - Ревизоро стана екоминистър със 111 гласа "за"

Емил Димитров - Ревизоро стана екоминистър със 111 гласа "за"

"Против" гласуваха 96 депутати - БСП и ДПС

Димитров не иска да противопоставя работниците от "Стомана" и жителите на Перник, водата, получена в завода, е платена и парите са използвани за града.

Според него проблемите в страната са много и вече се подписват решения и се извършват проверки. Над 5000 площадки за депониране на суровини трябва да се проверят.

Като министър, първата му заповед е да командирова служители от Пловдив за проверка, проби, лицензи, разрешителни, както и проби от отпадъци в Старозагорско.

Ревизоро добави, че страната ни изнесла 8 000 тона боклук, внесли сме десетократно по-малко, но трябва има по-добър контрол, а механизмът при внос на боклуци, независимо от какъв произход, трябва да се промени изцяло, но все пак сме зависими от ЕС.

Прокуратурата проверява сигнала за опасен боклук от чужбина край Ямбол

Прокуратурата проверява сигнала за опасен боклук от чужбина край Ямбол

Проверката трябва да приключи до 7 дни