Районната прокуратура в Ямбол се самосезира по сигнала за наличие на опасни отпадъци в сметището в ямболското село Дражево, чийто произход е от чужбина.

По случая е разпоредена комплексна проверка, която да констатира дали има в момента или е имало опасни отпадъци в сметището, както и да установи произхода им. Ще се проверява и дали са спазени законовите изисквания за съхраняване, преработка и разпореждане с отпадъци по Закона за управление на отпадъците. Ще се разследва има ли в сметището опасни отпадъци от чужбина и дали са се намирали такива в предходен период.

Еколози и РИОСВ в спор има ли опасен боклук от Германия край Ямбол

Еколози и РИОСВ в спор има ли опасен боклук от Германия край Ямбол

Екоинспекцията не е открила нередности при проверката

Като част от проверката ще бъде изискана цялата документация, свързана със задачите по нея, включително свързаната с извършваните до момента проверки на сметището от страна на компетентните за това органи.

Целта на проверката е да установи съществуват ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за престъпление против народното здраве и околната среда.

Тя трябва да бъде извършена в срок от седем дни. Писмените заключения ще бъдат изпратени на наблюдаващия прокурор в Районната прокуратура в Ямбол, който ще прецени дали са необходими последващи действия.

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

"Атака" внася предложението си на 15 ануари, а "Възраждане" са го отправили към премиера

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици и дори коства поста на екоминистъра Нено Димов.

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.