Утре при премиера Бойко Борисов ще има работна среща, на която ще се разискват проектите за осигуряване на питейна вода за Перник. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров след днешната среща с кмета на града Станислав Владимиров.

В Министерския съвет вече имало готови работни варианти. Предстои те да бъдат обсъдени с ръководството на общината и област Перник и министрите, ангажирани с решаване на кризата.

По време на посещението си в миньорския град Димитров направи оглед на язовир "Студена" и се срещна със служители на Басейнова дирекция и РИОСВ. Те го запознаха с изпълнението на поставените от него задачи.

Екоминистърът отиде да види с очите си източения язовир "Студена"

Екоминистърът отиде да види с очите си източения язовир "Студена"

Ще обсъди ситуацията с кмета на Перник Станислав Владимиров

Относно проверките на прокуратурата за отпадъците Ревизоро заяви, че е разпоредил на Регионалните инспекции по околната среда и водите да оказват пълно съдействие.

Трябва да създадем механизъм, който да е по-ефективен от настоящия по отношение на контрола върху вноса, съхранението и оползотворяването на отпадъци, категоричен бе той, пояснявайки, че задачата му е била възложена от премиера.

По тази причина ще бъде създадена междуведомствена група, която да разработи и да предложи новите мерки за подобряване на контрола.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

По думи на екоминистъра сегашната система, в която регионалните инспекции сами си издават разрешения и се контролират, показвала много пропуски.

Той обясни, че така се стигало до невярна и подвеждаща информация към ръководството на МОСВ, поради което била необходима нова форма на контрол.

Замислям се дали да не препоръчам на директорите на РИОСВ да се въздържат от издаване на разрешителни за вносни отпадъци, докато не се утвърди тази нова форма на контрол, която ще съгласувам с премиера, коментира още той.

Ревизоро подчерта, че иска всичко, което влиза в България, да е ясно какво е, откъде е и да се носи отговорност.

Той обясни, че не може да заповяда на директорите на регионалните инспекции, които издават разрешителни за вносните отпадъци, но изрази надежда, че като техен работодател ще бъде разбран правилно.

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори