Подробни отчети за ревизията, направена в министерствата, ще бъдат публикувани в сайтовете на ведомствата в края на април.
Това заяви в интервю пред БТА служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков.

Припомняме, още в началото на мандата на служебното правителство "Герджиков" стана ясно, че те искат да проверят дейността на министрите от кабинета "Борисов-2" като основният акцент са обществените поръчки.

Герджиков готви папка с много препоръки за Борисов
Обновена

Герджиков готви папка с много препоръки за Борисов

Ще му я връчи при встъпването в длъжност

"Работа на правителството е да извърши проверките, специализираните органи да поемат нататък и съответно да наложат съответните санкции, ако има основание за такива", каза служебният министър-председател Герджиков.

"Натъкнах се на множество подводни течения, получих и удари под кръста. В България има лоши и безскрупулни хора. Някои от тях формират общественото мнение. Но... е хубаво, че те са изключения", заяви още Герджиков.

Откритите нередности в Министерството на отбраната бяха предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция и на прокуратурата, подчерта той.

Според него, организацията на изборите от страна на правителството бе много добра. Никакво колебание нямам за този извод, коментира Герджиков и допълни, че винаги има и ще има недоволни.

"Разбира се, че имаше и много опити за търговия с гласове. Но органите на МВР и Прокуратурата работеха много ефективно и много от опитите бяха пресечени и бяха образувани множество досъдебни производства, а вече има и осъдени за това изключително грозно престъпно поведение срещу демокрацията", заяви премиерът.

Попитан кои са най-неотложните стъпки по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., министър-председателят отговори, че най-важното, знак за периода, в който България ще ръководи Съвета на Европейския съюз, е че по "българско" време ще бъдат взети общите решения за бъдещето на Съюза. "Страхотен шанс за нас! Не трябва за го пропиляваме", коментира Герджиков.

Горд съм, че съм част от управлението на страната, което успя да съхрани не само социалния мир, но и да функционира така, че да има ръст на финансовите постъпления в хазната, каза служебният премиер.

"Преди всичко искам да благодаря на президента Радев, който успя да формира кабинет с много ярки личности - великолепни специалисти в своите области. Истинско удоволствие е да се работи с тях", каза премиерът Герджиков, но отбеляза, че има и резерви към дейността на някои от министрите.

"Но и министрите могат да имат претенции към мен самия. Мой принцип е да уважавам достойнството на хората и държа забележките си да отправям не публично, а персонално, когато се е налагало. Но тези случаи не са много", допълни министър-председателят.