Хотелиерите и ресторантьорите поискаха кризисен план за спасяване на отрасъла. В открита позиция те заявяват, че отрасъла им е поставен в риск за икономическото си оцеляване заради глобалната пандемия от COVID-19. Това пише в писмо, което БХРА изпрати днес до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и коалиционните партньори от Обединени Патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват да се гарантира от Правителството включването на туризма като приоритет в националния план за възстановяване. При евентуални ограничения те настояват от държавата:

Да се поемат за срока на пандемичната обстановка всички стопански разходи за ток, вода, отопление, наем и определена процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на служителите на онези компании, които регистрират спад в оборота над 30% спрямо 2019 г.

В случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме гореизброените разходи за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Заради забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.

Да се подкрепи на държавно ниво искането на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, на която БХРА е единствен пълноправен член за България, за временно уеднаквяване в ЕС на ДДС ставка от 5% за туристическия сектор. По този начин ще се запазят работни места, ще се спаси структуроопределящ за икономиката отрасъл, а приходите ще се върнат в хазната.

Туристическите бизнес предприятия да бъдат разглеждани като средни, а не малки такива, въпреки че заради сезонния характер на дейността си често не отговарят на критериите за нает брой работници.

Да се разсрочат кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като освен това им се отпуснат и оборотни средства, тъй като до 15 юни не се очертава да има каквито и да е постъпления за сезонните летни хотели. Под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване и заведения предвид задаващия се непредсказуем сезон.

Докато се приеме временната мярка за 5% ДДС за туризма в целия ЕС, да се намали ДДС на доставките на храна на 9 % от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма, като по този начин се изравни с ДДС ставката, действаща в момента за сервираната в заведенията храна.

Да се предоставят ваучери за настаняване подобно на ваучерите за храна, за да можем да активираме българския пазар, а всеки работник сам да прецени за какво да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.

Да се предоставят ваучери за здравна превенция, които да се ползват не само в държавните бази, а във всички места за настаняване.

Да се ускори издаването на визи, най-вече онлайн. Подобно облекчение е най-необходимо за съседните държави и за Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в трудните условия, в които е поставен бизнеса.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ не искат повече работа на парче, а кризисен план за спасяване на един от стратегическите и приоритетни отрасли, произвеждащ до 13% от БВП на Република България.

Туристическият сектор през последните години бе отличникът на икономиката и нямаше нужда от подкрепа, пишат от бранша. Днес ситуацията е променена и от БХРА настояват за генерална подкрепа за спасяване на индустрията, от която зависят толкова други сектори и пакет от икономически мерки, които да се предприемат целево за оздравяване, тъй като физическото оцеляване на сектора е поставено на карта, се казва в становището им.

От бранша изтъкват важността на туристическия сектор с мотива, че ЕС отпуска над 600 млрд. евро за своите страни членки, с които да бъде подпомогнат секторът.

За да се възползват от предвиденото финансиране за туризма и други мерки държавите трябва да напишат национални планове и да ги внесат в ЕК до април 2021 г. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призоваваме мерките, които ще включи България в този план, да бъдат дискутирани и одобрени от бизнеса заедно с МТ.

От БХРА настояват и всички бъдещи приотивоепидемични мерки, чието налагане предстои с цел защита на здравето на хората и забавяне на разпространението на панедемията и засягат туристическия сектор, да бъдат обсъждани предварително с представители на всички национални организации. Те искат да има ясен план при каква степен на заболеваемост ще затварят заведения и хотели и при каква степен на заболеваемост ще се отварят.

Необходимо е национално съгласие за спасяване на 500 000 работни места, като говорейки за стотици хиляди хора не бива да забравяме, че зад числата стоят конкретни човешки съдби.

Евентуалната смърт на туризма ще повлече след себе си цели сектори, чието оцеляване зависи от нашата индустрия. Всеки трети работник в света е зает в индустрия, свързана със сектора на гостоприемството и туризма, изтъкват от бранша и припомнят, че там работят стотици хиляди.

"От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация апелираме към правителството за пореден път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни помогнат да закърпим пробитата мрежа на туризма чрез кризисен план за спасяване на сектора, така че да храним не само себе си и нашите семейства, но и да продължим да сме гръбнакът на българската икономика", пише в позицията на БХРА.