Нов Закон за концесиите одобриха на заседанието на Министерския съвет днес. Той урежда основните принципи и правила, свързани с подготовката, провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им.

Законопроектът предвижда отмяна на действащите Закон за концесиите и Закона за публично-частно партньорство. Той изменя законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии, съобщиха от пресцентъра на МС.

"С прилагането на Закона се цели развитие на инфраструктурата и на услугите без финансово участие или с минимално финансово участие на държавата/общините, както и се създава възможност за използване на опита на частния сектор за постигането на ефикасност и иновации", се казва в съобщението.

Очаква се нарастване на конкуренцията на вътрешния пазар чрез създадените допълнителни възможности за насърчаване на частните инвестиции в строителството, поддържането и управлението на обекти на техническата и на социалната инфраструктура и в извършването на дейности от обществен интерес.

Цел на Закона е да бъдат постигнати дългосрочни ползи от концесията, тъй като икономическата изгода от нея се изразява не с преките моментни ползи (приходи), а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план.

Надеждата е, че с промените в закона ще бъде подобрен контролът по изпълнението на концесионните договори чрез възприетия нов подход и предвидените контролни правомощия на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, като наред с това се осигурява максимална публичност и прозрачност чрез Националния концесионен регистър.

Според вносителите, няма нужда от издаването на правилник за прилагане на закона за концесиите. Предвидена е законова делегация Министерският съвет да издаде една наредба, с която детайлно да се уредят финансово-икономическите елементи на концесията, в това число и свързаните с концесиите плащания.