Депутатите от парламентарната комисия по отбрана приеха Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на България 2032.

"За" гласуваха 11 от депутатите в комисията по отбрана, нямаше против, а 9 се въздържаха. Предстои тя да бъде гледана и в пленарна зала. Проектът на Програма - 2032 е приет с Решение на Министерския съвет № 86 от 1 февруари 2021 г. и предложен за приемане от Народното събрание.

Програмата предвижда увеличение на Въоръжените сили до минимум 43 хил. души. От тях 3 хил. души трябва да са доброволен резерв, заяви пред медиите зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Сегашната програма е за 40 хил. военни. Тези 3 хил. души доброволен резерв не значи, че ще се реализират още първия етап 2026 година. Тази бройка ще бъде запълнена до 2032 г. Те са по искане на военното ръководство.

Относно цитираните способности на армията - това са военни формирования - бригада 3 или 5 (хил. души) с въоръжение, техника, личен състав. От Щаба на отбраната са направили разчет за инвестициите във военните способности.

Армията ни да е 43-хилядна до 2032 г. планират стратези

Армията ни да е 43-хилядна до 2032 г. планират стратези

Одобрена е Програма за развитие на отбранителните способности

Имаме обърната тенденция на липсата на военни, очаква се до 2032 г. да има запълване на щатовете. Силите за сдържане е мирновременния комплект от силите, а Силите за отбрана включват и други формирования, които съгласно решение на парламента от 2014 г. ние трябва да можем да мобилизираме. В подготовка на мобилизационния резерв имаме нагласа как от силите за сдържане ще достигнем мащаба на Силите за отбрана.

В тази програма социалната политика е сериозно разработена. Предвидено в програмата е доходите на военните да следват доходите на гражданите, но максимум 60% от военния бюджет да отива за заплати.