Народното събрание прие въвеждането на плоския данък, информира БНР.

Ставката на плоския данък ще бъде 10 %, като те ще се удържат от доходите на всички физически лица.

При гласуването на промените в закона отпадна необлагаемият минимум, което означава, че плосък данък ще се удържа и на гражданите с доходи до 220 лева месечно. Остават облекченията за хората с увреждания, които няма да плащата данъци, ако имат доходи до 660 лв. месечно. Нормативно признати разходи ще бъдат до 40%.

Също данъчно облекчение от 10% ще се ползват даренията в полза на юридически лица.

Промените влизат в сила от 1 януари 2008 година.

Прилагането на "плосък" данък, отпадането на необлагаемия минимум и повишаването на личната осигурителна вноска ще ощети над 1 000 000 души със заплати до 490 лева, се казва в декларация на КНСБ по повод гласуването на второ четене на промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

КНСБ за пореден път заявява своята категорична позиция против въвеждането на "плоския данък", се посочва в документа.

Припомняме, на 28 ноември парламентът прие дебатираните предния ден Закон за облагане на доходите на физическите лица, с който се въвежда 10% плосък данък и Закон за местните данъци и такси, с който се продължава финансовата децентрализация и се предоставят повече правомощия на общините в сферата на местните финанси.

Тогава лидерът на ДСБ Иван Костов категорично се противопостави на закона и изтъкна, че с него на практика се втвърдява режима на централизацията.
Така, според Костов, управляващите праят крачка напред и две назад във въвеждането на самостоятелност на общините.

По време на дебатите Костов предупреди, че частният сектор ще поеме тежестта на плоския данък.