Сърбия и Черна гора бяха приети за пълноправни членове на „Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа".

Това стана на софийската среща на министрите, която се провежда в резиденция „Бояна".

В откриването на срещата премиерът Бойко Борисов специално поздрави министрите на Сърбия и Черна гора като пълноправни участници в Процеса.

„На Балканите трябва да има мир, разбирателство и сътрудничество и колкото по-бързо всички балкански страни станат членки на ЕС, толкова по-добре за просперитета на нашите внуци", заяви премиерът Бойко Борисов.

До сега Сърбия и Черна гора бяха със статут на наблюдатели. Вече държавите участнички в Процеса са Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния, САЩ, Словения, Хърватска, Украйна, Сърбия и Черна гора, а със статут на наблюдатели са Молдова и Грузия.

Сред целите на „Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа" са реформиране на въоръжените сили съобразно стандартите на НАТО и ЕС и поддържане на евроатлантическата и европейска интеграция; развитие на способности за участие в мироподдържащи операции; развитие на военното сътрудничество; повишаване на доверието и прозрачността в отношенията между страните.

За нашето правителство и за българския народ сигурността и стабилността в района са ценност, за опазването на която, трябва да бъдат полагани постоянни усилия, подкрепа и решителни действия, подчерта още Борисов.

Той изтъкна приноса на нашите военни в установяването на доверие и сътрудничество в региона.

България в качеството си на страна председател ще се стреми да доразвива всичко ценно, което е създадено до сега, а то не е никак малко, заяви още българският премиер и пожела на министрите успешна работа на втората софийска среща.

Министърът на отбраната Николай Младенов изрази надежда, че срещата ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството и за по-активна и уверена работа за осигуряване на повече сигурност на гражданите на страните ни.