Мисията на 9-ия български контингент в Кабул приключи с така наречения Парад на медалите, станал обичай в базата "Уеърхаус" преди ротациията на различните контингенти, съобщава БНР.

На българската церемония, на която бяха връчени медали за участие в операции на НАТО на всички български бойци от контингента, присъстваха заместик-министърът на външните работи Феим Чаушев, бригаден генерал Нейко Ненов, началникът на щаба на Кабулската многонационална бригада, генерал-майор Ангел Златилов, висши военни от щаба на ISAF и представители на българското посолство в Афганистан.

Бойците от 9-и контингент бяха поздравени за успешно завършената мисия от подполковник Хезе, командир на германския контингент, под чието командване са нашите войници.

Генерал-майор Златилов благодари на бойците ни от името на Генералния щаб на Българската армия затова, че с гордост и достойнство са изпълнили поставените им задачи и са издигнали още повече авторитета на нашата армия.

Той цитира думите на ген. Джеймс Джоунс, главнокомандващ силите на НАТО в Европа: "Операцията ISAF е лицето на НАТО, затова участието на всички съюзници в нея е от изключително значение."

Генерал- майор Златилов се обърна към военнослужещите от 6-и механизиран взвод и от българската военна полиция, която е част от контингента, с думите: "Гордеем се с вас!"

Ген. майор Златилов се обърна към 10-ия контингент с думите: "Вие сте добре подготвени, но трябва да знаете, че обстановката тук е сложна, затова бъдете бдителни и сериозни и никога не се отпускайте!"