Завърши съвместното изпълнение на мисията Air Policing от военновъздушните сили на България и Италия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бриг. ген. Иван Лалов изтъкна постигнатите добри резултати от съвместната дейност на пилотите.

"Благодаря за съюзническата Ви подкрепа в изпълнение на мисията Air Policing в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Целта беше да се усилят способностите на страните от Източния фланг на НАТО, включително и на Република България, за гарантиране на въздушния суверенитет", каза ген. Лалов.

В авиобазата имаше специална церемонията по закриването на съвместното изпълнение на задачите по охрана на въздушното пространство от българските и италианските военновъздушни сили.

Наши МиГ-ове и F-15 на САЩ вече охраняват небето ни

Наши МиГ-ове и F-15 на САЩ вече охраняват небето ни

След 16 септември, когато приключва съвместната охрана, ще браним небето си сами

Командирът на италианските сили, базирани в авиобаза Граф Игнатиево, полковник Морис Гиадони подчерта значимостта на 4-месечното съвместно сътрудничество между военновъздушните сили на България и Италия за повишаване на оперативната съвместимост. Той акцентира върху изграденото приятелство и възможността да бъдат споделени добрите практики в авиациите на двете страни.

Италиански "Юрофайтър"-и започват охрана на небето ни до октомври

Италиански "Юрофайтър"-и започват охрана на небето ни до октомври

Заедно с нашите МиГ-ове

"Благодаря специално на бригаден генерал Иван Лалов и личния състав от авиобаза Граф Игнатиево за изключителната подкрепа по време на цялата съвместна мисия. Ние работихме рамо до рамо за успешното й изпълнение в интерес на опазване границите на обединеното въздушното пространство на НАТО", изтъкна в обръщението си полковник Гиадони. Той пожела просперитет и развитие на бойните авиации на Италия и България.

На церемонията присъстваха и командирът на Оперативните сили от състава на Военновъздушните сили на Италия генерал-лейтенант Фернандо Джанкоти, и командирът на бойния компонент на италианските Военновъздушни сили генерал-майор Силвано Фриджерио.

На 1 ноември 2017 г. четирите самолета "Eurofighter Typhoon" на Военновъздушните сили на Италианската Република ще бъдат пребазирани.

До 1 ноември небето ни се охранява и от италиански ВВС

До 1 ноември небето ни се охранява и от италиански ВВС

МС удължи с 2 седмици съвместното опазване на нашето небе

Припомняме, съвместното изпълнение на мисията Air Policing от военновъздушните сили на България и Италия беше прието от Министерския съвет на редовно заседание на 21 юни т.г. и се изпълни по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

То бе планирано за периода 15 юли - 15 октомври. На 11 октомври с решение на МС срокът на съвместните дежурства по контрол на въздушното пространство бе удължен до 01 ноември 2017 г.