България се присъединява към проекта "Съюз за милион европейски геноми" (MEGA). Това одобриха министрите от кабинета "Борисов-3", информира МС.

Министерският съвет одобри присъединяването на България към инициаторите на проекта чрез подписване на съвместна декларация "Достъп до най-малко един милион геноми в Европейския съюз".

Уникална лаборатория по нутригеномика откриват във Варна

Уникална лаборатория по нутригеномика откриват във Варна

Нутригеномиката е ново направление в науката за храненето

Инициативата цели създаването на интегрирана база данни от поне 1 милион геноми за клинични и научни цели. Подобна интегрирана цифрова инфраструктура би дала силен тласък в сферата на геномните научни изследвания и цифровото публично здравеопазване.

Тя е възможност за сериозен напредък в персонализираната медицина, а впоследствие - икономически растеж и подобряване на демографското положение на континента чрез ранна диагностика, по-добро лечение и превенция на заболяванията, за грижи в ключови области, включително редки, инфекциозни и комплексни болести, гласят мотивите на документа.

Искат по-сериозен контрол над генетичните лаборатории

Искат по-сериозен контрол над генетичните лаборатории

Здравеопазването, което познаваме се променя радикално

Присъединяването към инициативата става чрез подписване на Съвместната декларация за развитие на съществуващи национални (и регионални) инициативи за персонализирана медицина, за укрепване на сътрудничеството между държавите членки (и регионите) на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, за реализиране на ползите от трансграничния достъп до и обмен на геномни данни, за да се постигне прогрес на персонализираната медицина. Аналогични проекти вече са факт в редица държави - САЩ, Индия, Китай и др.

3500 деца се раждат с генетични заболявания годишно

3500 деца се раждат с генетични заболявания годишно

Едва 1% могат да се повлияят от скъпоструващото лечение