Искрено се надявам Каракачанов да е първият и последен министър, който купува бойна техника, за да бъде унищожавана. Това пише лидерът на АБВ Румен Петков в позиция на своята партия, изпратена до медиите.

Основният повод за тази декларация е, че САЩ предупредиха, че след 60 дни излизат от споразумението за договора, свързан с ликвидирането на ракетите с малък и среден обсег на действие. В тази връзка от АБВ призовават страната ни да стане флагман на битката за продължаването на този договор, защото ние иначе ще бъдем потърпевши.

"Нов процес "Хелзинки 2" е необходим, с оглед настъпилите в Европа политически, икономически и социални промени след 1975 г. Балансът на сигурността в Европа трябва да се търси не със силови методи и ново въоръжаване, а с преговори и достатъчно силни политически механизми и гаранции", е становището на АБВ.

От партията смятат, че темата е достатъчно сериозна, за да бъде организиран и парламентарен дебат.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

Повод за днешната изявление е позиция на партията, с което искат България да има ясно становище за Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Те се опасяват, че с евентуалното денонсиране на този основен за сигурността на Европа договор може да се върне надпреварата в ядреното въоръжаване, период, който считахме за безвъзвратно отминал, пишат от АБВ.

От извънпарламентарната партия, чийто почетен председател е президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.) недоумяват защо сегашното правителство не е изразило позиция. Вместо да инвестираме в борбата с бедността и в просперитета на българските граждани, ние ще бъдем принудени да изливаме милиарди в джобовете на чуждестранни фирми от военната индустрия, мотивират се от партията.

Москва и Вашингтон организират среща за ядрения договор

Москва и Вашингтон организират среща за ядрения договор

Москва иска "ясно обяснение" от САЩ за повдигнатите срещу руския адвокат Наталия Веселницка обвинения

От АБВ никога не са заявявали, че някой иска да разполага ракети със среден и малък обсег на действие на наша територия. Настоявали сме българските институции да заявят категорично, че за нас като държава подобен акт би бил крайно недопустим.

От партията искат България да има декларативна позиция за недопускане на разполагане на ракети на наша територия. "Това, че господин Каракачанов мълчи услужливо, наведен нанякъде, не е проблем на АБВ, а проблем на цялото ни общество и на държавата ни", заяви Петков по повод изявлението в Народното събрание на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Петков се е срещнал с Каракачанов и е останал с впечатлението, че министърът на отбраната не е чел предложението, свързано с ракетите със среден и малък обсег на действие на АБВ. "Нечетящият човек, по принцип, винаги е под въпрос", пише иронично Румен Петков и предлага да разясни на Каракачанов написаното.

На финала на писмото Румен Петков засяга и широко изявената позиция на Каракачанов за ромските гета. "Очевидно е, че този, отвсякъде виден политически функционер, не е разбрал, че проблемът с незаконните ромски постройки не може да бъде решаван община по община, а може да бъде решен само чрез държавна политика. Но той, както посочих по-горе, не само това не е разбрал", пише Румен Петков.