БСП трябва да се превърне в истинската алтернатива за България, да обедини тази алтернатива. Така бившият енергиен министър и член на БСП Румен Овчаров коментира в студиото на БНТ приключилият вчера конгрес на столетницата.

Според него не е съществено отношение на БСП към АБВ, Движение 21 или „Нормална България” и не това е въпросът, по който трябва да работи новият председател на партията Корнелия Нинова. За първи път жена начело на БСП Овчаров анализира като знаково – знак за готовност за промяна.

Вчера, много хора повярваха, че промяната може да се случи. Надявам се ентусиазмът да се пренесе надолу към структурите, за да се роди истинска алтернатива за България”, заяви Румен Овчаров, който обаче също призна за тежки структурни проблеми в БСП. Според него тепърва предстоят промени, които са наложителни. Като пример за вътрешнопратийните проблеми, Овчаров посочи дори и избирането на лидер, което се прави на конгрес, а не както би било демократично – да вътрешни избори.

Цяла Европа си избира лидерите така, само в България го правим като затворници в някакви зали”, заяви Румен Овчаров и посочи, че решенията не трябва да се взимат само на "Позитано 20", а да се даде възможност на хората по места да вземат отношение.

Като интересен момент Овчаров разказа, че един от участниците в Конгреса е бил 104 годишен мъж, който е искал да каже слова-поздравление. Времето обаче не е стигнало – заради закрити заседания и процедури.

По въпроса за избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП, Овчаров видимо одобрява този курс на партията си, като заяви, че е уверен, че това означа скъсване с модела Кой в БСП. Според Овчаров на никого не му и минало през ума, че Нинова е обвързана с някакви олигарси, а за самия себе си бишвият енергиен министър е сигурен.