Реално Русия не представлява заплаха за разцепване на балканския регион и балканските общества. По скоро проблемът ни не е в "много Русия", а в "малко Европа". Това обяви Любомир Кючуков, който е дипломат и експерт по външна политика, пред БНР.

Всички балкански страни са заявили своите евроатлантически цели, припомни дипломатът. В това отношение дебатът "заедно с Русия и против Европа" според него е измислен, тъй като Москва не предлагала идеологическа алтернативност

По думите му, трябва да си даваме сметка, че в геополитически план, като че ли, за много столици от региона на Балканите Вашингтон изглежда по-близко от Брюксел.
"Парадоксално но Брюксел, разбиран като ЕС, е подложен на много критики, а Брюксел, разбиран като централа на НАТО, е извън критиката", смята Кючуков.

На Балканите се наблюдавал синдром на повишена европейска недостатъчност, както го определя той.

"Европа, за съжаление, в последните години, като че ли, съсредоточи своето внимание повече върху себе си, а остави настрана проблема за Западните Балкани. Неслучайно и Юнкер, в първата си декларация, каза, че до 2020 г. няма да има ново разширение в региона. Само по себе си това не носи, във времевите си рамки, изненада - всички знаем, че дотогава няма да има. Но, той имаше силен демотивиращ ефект и повлия доста силно върху процесите на преговори, включително и върху импулса за реформи", коментира дипломатът.

Кючуков отчете, че процесът на разширяване се е превърнал в "технократско упражнение", а се изисква повече стратегическо мислене по отношение на Балканите. Забавеният процес на евроинтеграция и мигрантската криза не оказват влияние върху политическата стабилност в района според него.