Изборното законодателство не е добро и не е ясно кой трябва да закупи машините и останалия ред, включително и за тяхното съхранение. В спешен порядък депутатите трябва да решат този въпрос в първите си работни дни, за да можем да имаме машини до 4 месеца. Около 20 000 апарата ще ни свършат работа за изборите.

Това заяви проф. Михаил Константинов за Нова телевизия. Лично той съжалява за оставката на шефа на ЦИК Стефка Стоева, но се съгласява с основанията, които тя изложи вчера.

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване

Задачата машинно гласуване е решима, но сроковете са кратки и трябва да действаме стегнато, заяви Константинов, като посочи отново, че той лично се съмнява в целесъобразността на решението. Трябва да си дадем сметка какво искаме и да имаме предвид, че в Европа няма такова нещо. Около 200 души могат да гласуват на ден машинно. Константинов обясни, че това означава в над 9500 секции, където избирателите са над 300, което означава, че там трябва да има по две машини в секция. Опцията за гласуване с хартия трябва да остане, категоричен бе Михаил Константинов, тъй като не всички хора, особено възрастните, биха се справили.

Бавим се с машинното гласуване, предупреждават левите

Бавим се с машинното гласуване, предупреждават левите

Кристиан Вигенин иска да се определи вида на машините

Той даде и пример с цените на машините - 3200 евро или 2000 долара, но и цените се повишават с около 5% месечно, колкото по-малко време остава до крайният срок на доставка. Отделно в момента има затруднения с електронните елементите от Китай, а и логистиката от там е затруднена.

Дончев отрече за конфликт с председателя на ЦИК

Дончев отрече за конфликт с председателя на ЦИК

Нагли спекулации били коментарите, че заради конфликт с него Стоева си е подала оставката