"Коментарите, че оставката на председателят на ЦИК е заради конфликт с мен, са нагли спекулации. Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате".

Това се казва в позиция на вицепремиера Томислав Дончев, цитирана от bTV. 

Припомняме, че малко по-рано днес председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви своето решение на заседание на комисията, обяснявайки, че го прави по лични причини.

Тя обаче отбеляза, че "ЦИК се използва като грешник на предстоящите избори и това което предстои да се случи със закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс ме накара да взема решението и да подам оставка".

Вицепремиерът Томислав Дончев определи мотивите й като разбираеми и отчете, че е работил добре с този състав на ЦИК и няма конфликт с председателката.

Председателят на ЦИК хвърли оставка

Председателят на ЦИК хвърли оставка

Решението на Стефка Стоева било по лични причини

"Уважавам г- жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства", се казва в позицията на вицепремиера.

"Действащият изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито ИО, нито който и да било друг може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", отбелязва Дончев.

Личното мнение на Дончев е, че машините трябва да бъдат закупени от ЦИК - в противен случай, ако ги осигурява правителството, би имало спекулации, че управляващите контролират вота.

"Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", смята вицепремиерът и отбелязва, че "заедно с колегите от ИО проведохме пазарно проучване и събрахме оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Същите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане", допълва Дончев.