Бившият външен министър Надежда Нейнски ще продължи да се занимава с политика, обсъжда различни възможности, свързани с външната политика, които й се предлагат. Пред бТВ тя сподели, че най-интересният й период е бил мандатът като посланик в Турция - той я е научил на по-голяма дисциплинираност и навлизане в дълбочината на процесите.

Външната политика има смисъл, ако кореспондира с вътрешната политика. Политическата ми кариера е била свързана с България, във фокуса на активността е било желанието да правя нещо за България, добави тя. Силно е преувеличено опасението, че Турция ще има голямо влияние в България, сравнявайки ограничението на 35 секции, а броят на гласувалите в Турция е бил по-малък, отколкото във Великобритания, анализира ситуацията там Нейнски.

Тя даде за пример, че партиите, които имат притеснения за вота, могат да изпратят свои представители. Машинният вот по думите й ще въведе невидим ценз в начина на гласуване и може би ще затрудни голяма част от хората, най-малко ще отнеме повече време, каза дипломатът. Това тя определи като едно от най-големите предизвикателства пред служебното правителство.

Огнян Герджиков: Може да има нови избори и да сме без парламент половин-една година

Огнян Герджиков: Може да има нови избори и да сме без парламент половин-една година

Според него и след 11 юли няма да стигне коалиционната култура

Темата "Енергетика" е най-големият тест за дипломацията и външната политика, не само за България и в чужбина. "Северен поток" ще увеличи монопола на Европа от руския газ и това е от особена важност за България, добави Надежда Нейнски.

Нейнски коментира, че изпитва носталгия за времето от промените. Има неща, които трябва да бъдат казани, лайтмотивът е нуждата от законност в България, което е останало като голям дефицит у нас, уточни тя.

Даниел Вълчев: Ако парламентът не беше разтурен бързо, Борисов щеше да ги сготви всички наесен

Даниел Вълчев: Ако парламентът не беше разтурен бързо, Борисов щеше да ги сготви всички наесен

Вълчев няма да е следващия служебен премиер

Надежда Нейнски не е привърженик на израза "Няма ляво - няма дясно", защото те виждат по-различен начин защитаването на националните интереси. Важно е да има ясни мнозинства и да се знае кой зад какъв вид политика застава. По думите й хората искат промяна и тя е именно законността. Несправедливостта идва от това, че хората не са равни пред закона, смята тя. Ако прокуратурата се използва като инструмент, което се вижда през годините, хората се чувстват изгубени в демокрацията, анализира Нейнски. Между лявото и дясното има големи политически различния и сега, смята тя и уточни, че съзнателно се размиват тези линии, като даде пример с тройната коалиция.

45-ото НС за нея е било дискредитиране на парламентаризма. Той трябва да се запази и да е инструмент за промяна на държавата си, смята още тя.

Като грозно явление оцени Каракачанов 45-то НС

Като грозно явление оцени Каракачанов 45-то НС

Няма притеснения от проверка на Борисов - 3