Още в първите дни служебното правителство тръгна устремно и активно. Този кабинет е второ по-добро издание в сравнение с първия, съставът е балансиран, с качествени хора, професионалисти. Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен премиер Огнян Герджиков.

Това му дава надежда, че ще бъде свършена добра работа. Герджиков е категоричен, че не е имало кабинет, който е толкова високо качествен.

Нормално е слезлите от политическата сцена да имат недоволство и негативизъм, според него относно критиките от страна на ГЕРБ. А рокади трябва да има, но големи трусове могат и да навредят, смята Огнян Герджиков. Герджиков очаква още рокади. По думите му е нужен баланс. Дали ще стигнат парите, е най-големият проблем.

Борисов подозира план за дълго служебно правителство

Борисов подозира план за дълго служебно правителство

Но защо не го освобождават - аз, премиер в оставка, не желая да представлявам държавата...

"Асен Василев, служебният министър на финансите, каза нещо много умно - ако бизнесът работи, ще има пари, ако не - няма да има, следователно трябва да има предпоставки за работа на бизнеса, струва ми се, че България има нужда половин-една година да няма парламент, защото произвежда голяма част некачествена продукция, промени, които водят до срив в икономиката, това плаши инвеститорите, те бягат, защото се променят условията и нормативната база", коментира Герджиков. Това е пагубно за развитието на България, смята той.

Очакванията му след 11 юли са "да се случи нещо ново отсега, силно фрагментиран парламент, с малко ротации, една-две нови партии и пак няма да стигне коалиционната култура и пак може да се стигне до нови избори". По думите му са внасяни по 80 законопроекта, "депутатите действали като дрогирани". Една еуфория, липса на баланс, липса на виждане в името на нещо общо, партийни интереси над националния, така определи той 45-ото НС.

Каракачанов предвижда фрагментиран следващ парламент

Каракачанов предвижда фрагментиран следващ парламент

Служебното правителство не трябва да кадрува, но има всички права като всяко друго правителство

"Има такъв народ" са се уплашили, че са взели толкова много гласове, което може би ще им се отрази в негативна посока на идващите избори, смята юристът.

Относно машинното гласуване Герджиков каза, че в Европа няма държава, която да е залегнала изцяло върху машинното гласуване. Той припомни, че Европа се е отказала от него. Закриването на спец съда - той смята, че прилича на действията на Сталин и го смята за прибързано. Мнението му е, че първо трябва да се направи анализ, но "не може да се закрие цяло звено изведнъж и всички дела да започнат от нулата". Поначало съдебната система има проблеми, бавното правораздаване, претовареността на съдиите е бич, има какво да се мисли, коментира той.