Българската банка за развитие (ББР) продължава да е касичка на Делян Пеевски и Ахмед Доган. До такова заключение стигнаха народните представители от "Възраждане" по време на дебатите относно споразумение за ратификация между ББР и Съвета на Европа за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия за създаване и запазване на работни места и опазване на околната среда.

"Ние искаме да усвоим едни пари, които отново да разпределят пари в банката. Кой обаче ще ги усвои - обръчи близки до Даниел Лорер, Делян Пеевски или Ахмед Доган", запита зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев от трибуната на Партийния дом.

"Възраждане" няма да подкрепят ратификацията между ББР и Съвета на Европа за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия за създаване и запазване на работни места и опазване на околната среда. Формацията на Костадин Костадинов няма как да разчита, че ББР ще разпредели средствата между микро-, малки и средни предприятия и заради това категорично няма да подкрепят ратификацията. Интересното е да се отбележи, че единствените изказвания по време на дебата бяха именно от парламентарната група на "Възраждане".

Народните представители гласуваха със 124 гласа "За", 2 гласа "против" и 45 гласа "въздържали се".

Споразумението е във връзка с подписано на 13 юли 2023 г. Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и Българска банка за развитие за подкрепа на - микро-, малки и средни предприятия за създаването и запазването на жизнеспособни работни места и опазване на околната среда в размер 175 000 000 евро. Заемът има за цел да подпомогне създаването и запазването на работни места, както и да подкрепи прехода към зелена, кръгова и устойчива икономика и инвестиции в България чрез улесняване на достъпа до финансови ресурси за тези предприятия. Условие за отпускането на заема е предоставянето на държавна гаранция.

Заемът ще финансира отпускането на стандартни и "зелени" заеми за микро-, малки и средни предприятия, като и в двете категории ще се предоставя инвестиционно и/или оборотно финансиране. В рамките на общото финансиране ще могат да се включват и проекти за насърчаване на иновациите, технологичното обновление и цифровизацията. Заемът ще се отпуска на траншове със срок на погасяване до 15 години. Лихвеният процент ще бъде фиксиран или плаващ, по избор на банката, като ще се определя за всеки отделен транш, на базата З- или 6-месечния Euribor плюс надбавка. Ценообразуването към крайните бенефициенти от страна на Българска банка за развитие ще се извършва съобразно модел за рисково базирано ценообразуване. Няма да се начисляват такси или други нелихвени разходи.

Със Споразумението за солидарна гаранция Република България неотменимо и безусловно гарантира на Банката за развитие на Съвета на Европа своевременното плащане на всички дължими от Българска банка за развитие суми по него. Задължения за плащане по Споразумението за солидарна гаранция възникват и в случай на просрочване от страна на кредитополучателя на плащане на дължими суми по заема.

Министър Карадимов: ББР се превърна в гаранция на прозрачността на публичните средства

Министър Карадимов: ББР се превърна в гаранция на прозрачността на публичните средства

ББР през 2019 г. няма нищо общо с ББР през 2024 г.