Проектната компания „Южен поток - България" в момента е висяща и никой не знае какво се случва с нея. За това сигнализира в пленарна зала народният представител от „БСП Лява България" Жельо Бойчев по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Социалистът поиска да разбере от министъра на енергетиката Теменужка Петкова какво точно е сегашното положение и бъдещето на създадената компания. Бойчев обясни, че въпросът и притеснението му са провокирани от факта, че още на 1 декември 2014-та година Русия сложи край на проекта „Южен поток".

От тогава до сега обаче не е ясно какви са записаните перспективи за нашата компания по проекта, какво ще се случила с капитала й, има ли предложения за намаляване на този капитал, стана ясно още от въпроса на Бойчев.

Той поиска да разбере още и колко пари е изхарчила компанията от края на 2014-та година, както и има ли новоназначени служители в нея. „Имам информация, че активисти на политическа партия ГЕРБ са назначени в компанията", обяви социалистът.

В отговор министър Петкова също се върна назад във времето и напомни, че въпреки направените изявления от страна на руската страна, до момента Българският енергиен холдинг (БЕХ) не е получавал официална информация, позиция за съдбата на газопровода „Южен поток".

Българската страна не е запозната с намеренията на руската страна", изтъкна енергийният министър. Именно заради това според нея няма как да бъдат определени перспективите пред проектната компания „Южен поток".