Ще се проверява всяка кокошка по селата как е закупена.

Така в дискусията по новия антикорупционен закон в пленарна зала се включи и Хамид Хамид от ДПС. По думите му този закон ще се отнася за всеки гражданин, придобил незаконно имущество.

Антикорупционният закон „Кунева” с втори опит за пробив в парламента
Обновена

Антикорупционният закон „Кунева” с втори опит за пробив в парламента

Депутатите подхванаха закона на вицепремиера Меглена Кунева

Съпартиецът му Йордан Цонев обясни, че партията ще подкрепи на първо четене закона, въпреки несъгласието си с някои текстове. ДПС искало да покаже политическа воля за справяне с проблема корупция. Според Цонев проблемът в борбата с корупцията не е, че няма закони, а че те не се прилагали. 

На патриота Славчо Атанасов законът му заприлича на Светата инквизиция. Органът, който се създавал, бил безконтролен. Трябвало да се направят известни корекции, защото иначе щяло да се създаде класическа политическа бухалка.

Георги Кадиев е против закона, защото се създавал класически Франкенщайн. Той поиска вместо да се създава такъв орган, да се дадат повече права на служителите в ДАНС, които работят по противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Втората версия на законът Кунева мина със 130 За, 28 против, 13 въздържал се.

Социалистът Кирил Добрев заяви, че законът налагал много очаквания и надежди. Хората искали да се сложи край на политическия и обществен рекет. Всичко това ще останат само очаквания, убеден е обаче Добрев.

Той успокои Кунева, че законът щял да мине, защото това била цената за спасяване на властта. Правим голямо бюро като ФБР, недоволен е червеният депутат. 85% от текстовете в настоящия закон се повтаряли в досегашни норми.

Кунева отново иска да е еврокомисар, заподозря Сидеров

Кунева отново иска да е еврокомисар, заподозря Сидеров

Той обеща подкрепа на партията си

Новото било детекторът на лъжата, с който ще се проверяват служителите. Бихте ли го пробвала първа, обърна се Кирил Добрев към вицепремиера.

Той е притеснен, че пак ще се повтори тефтерчето на Филип Златанов. Анонимка и виновен до доказване на противното - бил основният механизъм на закона, по мнението на червения депутат.

Как съчетавате тази нежна европейска душа и сталински похвати, попита той  още вицепремиера.  Целта на закона била само да се харесаме на Брюксел, според Кирил Добрев. Той обаче коментира, че корупцията виреела там, където обществото е бедно.