Първо да станем първо пълноправни членове на Европейската космическа агенция за обучение на астронавти и след това български граждани могат да кандидатстват за работа в агенцията. Това заяви пред "24 часа" проф. д-р Георги Желев, директор на Института за космически изследвания на БАН.

"В сегашните времена всичко е възможно, необходимо е политическа воля и финансови средства", каза проф. д-р Георги Желев. Думите му са в коментар на предложението на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов да изпрати български астронавти в космоса, заедно с астронавт от Република Северна Македония.

По думите му в момента България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция, който продължава 5 години.

В зависимост от политиката и доказаните компетенции от страна на България, този период може да се удължи с още 5 години и съответно да се предложи влизане и ставане на пълноправни членове, обясни проф. Желев.

Той изтъкна разликата между изпращането на астронавти за научни изследвания и полет до космоса с туристическа цел.

В Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

В Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

Има да се свърши много повече работа на Земята...

"Астронавти също можем да пратим, но това изисква не само физическа подготовка, но и научна програма, научни задачи, които те трябва да изпълнят", обясни проф. Желев.

Европейската космическа агенция досега е одобрила 36 проекта, от тях 13 са спечелени от Института за космически изследвания на БАН.