Смесени реакции на шеговитост и тревога предизвика в Република Северна Македония намерението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за изпращане на двама български и един "северномакедонски" астронавт в космоса, съобщи БНТ.

Трифонов неведнъж е потвърждавал твърдата си позиция спрямо югозападната ни съседка, а премиерът Зоран Заев изрази готовност да посети колкото пъти трябва София, за да получи "да" за начало на преговори с ЕС.

"България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса", коментират в социалните мрежи. Виждат се и иронични предложения Зоран Заев да бъде северномакедонският астронавт: "Ето ви го, готов. Кажете му на Слави Трифонов да си го вземе!"

Междувременно в YouTube-групата за българо-македонско приятелство "Коридор 8" започна ново шоу - "Заедно и във Вселената".

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър

"Македония и България имат много повече работа да свършат тук, на Земята, отколкото във Вселената", заяви скопският журналист Гоце Михайлоски от "Канал 5".

Експерти и медии в Скопие акцентират върху твърдата позиция на Слави Трифонов, който, според тях, е "по-голям националист дори от Бойко Борисов". И не одобряват израза "северномакедонски".

"Докато българинът не е спокоен по отношение на историята си и по отношение на това, какво представлява Македония, дотогава нашето мнение ще бъде еднакво с това на всички българи", обяви Слави Трифонов.

Според експерти, пътищата, контактите и връзките от двете страни на границата, а не Космосът, са горещите въпроси между София и Скопие. В космоса или не, само нов парламент може да промени българската позиция за Република Северна Македония - не е ясно дали правителство на малцинството ще успее да го направи, смятат в съседната страна.

България запазва ветото си към РС Македония

България запазва ветото си към РС Македония

РСМ не напредва в изпълнение на договора ни за добросъседство