Заместник-министър Феим Чаушев връчи на официална церемония почетния знак на МВнР „Златна лаврова клонка" на проф. Люк Монтание.

В своето приветствие към проф. Монтание заместник-министърът посочи големите заслуги на френския учен при доказването на невинността на нашите медици.

Отбелязани бяха и заслугите по това дело на неговия колега от Италия - проф. Виторио Колици.

Припомнени бяха етапите от научните усилия при доказването на тезата, че епидемията от СПИН в болницата в гр. Бенгази се дължи на вътрешноболнична инфекция.

Усилията на проф. Люк Монтание ще продължат и рано или късно заключенията на неговата експертиза ще бъдат потвърдени окончателно и признати и в Либия, посочи още заместник-министър Чаушев.

На церемонията по връчването на отличието проф. Монтание коментира, че научната дейност по доказването на невинността на българските медици ще продължи докато заключенията не бъдат общопризнати.

"Дошъл съм тук да задълбоча истината", отбеляза още той.

Ученият припомни оказваната му от български експерти помощ в неговата работа по случая и подчерта заслугите на международната общност за благоприятния изход от него.

По отношение на заразените с вируса на СПИН деца в Либия, проф. Люк Монтание обясни, че те трябва да се лекуват качествено и международната помощ в тези усилия ще продължи.