Съотношението на силите ще се промени след предсрочните парламентарни избори. В парламента ще влязат един или двама нови участници.

Това прогнозира политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет.

По думите му тези, които по номинални показатели са най-близо, са "Левицата" и партията на Васил Божков". Според проф. Маринов обаче ще бъде много по-трудно да се състави правителство. По мнението му е изключено сглобката да се повтори.

По отношение на служебния кабинет отговорност носят тези, които са наложили правилата за неговото избиране, т.е. парламентът, заяви политологът.

"Ние сме в една абсолютно неясна територия", каза той относно неподписания указ от президента за исканите смени в служебния кабинет. Според проф. Маринов Бойко Борисов е "дал указания на министър-председателя кого да махне и кого да сложи".

Наталия Киселова: Решението за смяна на министри не е взето еднолично от Главчев

Наталия Киселова: Решението за смяна на министри не е взето еднолично от Главчев

Криза към момента няма

"Това беше една проба и в същото време една провокация към президента дали ще се огъне", посочи политологът. По думите му Румен Радев не е от тези, които се огъват и той изрично възрази Даниел Митов да стане служебен външен министър.

"Ясно беше, че е изключително неудачен вариант за служебен министър на външните работи да бъде назначен действащ зам.-председател на една от големите политически сили. От тази гледна точка президентът се противопостави напълно основателно", смята проф. Маринов. Според него, когато се извършват кадрови промени, трябва да има и аргументи.

"Между Борисов и президента има принципна несъвместимост. Нищо изненадващо", подчерта още политологът.

Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев“

Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев“

Обиди се на медиите, че само питат за външния министър Даниел Митов