В ситуация, в която наблюдаваме свръхдоза конфронтация, сформирането на работеща коалиционна форма в настоящото 48-о Народно събрание е почти невъзможно. Такава прогноза направи в ефира на БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Шансовете са много малки. Какво предлагат политиците на гражданите - свръхдоза конфронтация и малки, хомеопатични дози съгласие. Между свръхдозата конфронтация и хомеопатичните дози съгласие шансовете са много малки. Защото партиите нямат интерес да влязат и да управляват, докато електоратите на другите партии са настръхнали", коментира тя.

По думите на социолога промяна в изборните правила в последния момент не водят до нищо добро, в това число и изменението на Изборния кодекс в по-предишния парламент, когато бе въведено изцяло машинно гласуване. "Налагането на едни или други правила в последния момент не води до нищо добро. (...) Когато въвеждаш нова система, трябва да се стремиш да генерираш доверие".

ГЕРБ не отстъпва от хартиената бюлетина, ПП се връщат в НС

ГЕРБ не отстъпва от хартиената бюлетина, ПП се връщат в НС

Никой не се е оплакал, че е имало затруднения при гласуване с машини, включително и по-възрастните

Зад маневрите на ГЕРБ, преповтори широко изказваната теза Димитрова, стои опит за излизане от изолацията, в която се намира партията на Борисов в последните години. От друга страна, цитира социологически данни тя, болшинството граждани искат да има работещо правителство.

И още: "Може да допуснем, че и външни партньори на България биха искали да има стабилност в страната, в региона. Въпросът е дали може да се сформира някаква що-годе стабилна коалиция. В този парламент всяка коалиция получава негативно име - хартиената коалиция, коалиция"Газпром", коалиция на мадуровките, коалиция на посредниците. Това прави почти невъзможна задачата, коалиция се превръща в мръсна дума".

Няма добра или лоша коалиция, според Стефан Янев

Няма добра или лоша коалиция, според Стефан Янев

Според него може да се роди "възможното мнозинство 160+"