Няма добра или лоша коалиция, има принципи. Това мнение изказа лидерът на най-малката парламентарно представена политическа партия "Български възход", Стефан Янев в студиото на Нова телевизия.

Той коментира съставянето на мнозинство и съответно правителство в раздробения 48-и парламент, в който едни от най-големите шансове за управление се възлагат именно на неговата партия, ако получи третия мандат. Стефан Янев категорично отрече да е водил този разговор с държавния глава Румен Радев и да има индикации или някакви предварителни уговорки "Български възход" да бъде избран за мандатоносител. Това е решение и избор на президента, подчерта Стефан Янев.

Въпреки това си изявление, Янев има визия как да започнат разговори при такъв развой при рулетката на мандатите - "виждам разговори поотделно от най-малките към по-големите партии", а този разговор той определи като нормален и реалистичен, за да може да се роди "възможното мнозинство - 160+".

Борисов се надява на кабинет с третия мандат или отиваме към президентска република
Обновена

Борисов се надява на кабинет с третия мандат или отиваме към президентска република

ПП се навиха на среща с ГЕРБ, но са непреклонни - няма да подкрепят правителство с мандата им

По думите на Стефан Янев логиката на търсене на съгласие е първо да се прецени антикризисното поведение на парламента и това са темите за социалните проблеми, енергетиката и помощта и укрепването на бизнеса. Съгласие по тези теми и програма за управление биха дали максимално компромисен и приемлив за партиите кабинет с хоризонт 10 месеца или година.

Стефан Янев потвърди, че има имена за министри, включително и от други парламентарно представени партии, но отказа да ги посочи - "Не сега е моментът". Също така отказа, отново с аргумент, че не сега е подходящия момент, да се самопредлага за премиер.

В коментар за оформянето на мнозинства според гласуванията в момента в 48-о Народното събрание, Стефан Янев заяви, че няма добра или лоша коалиция, а има принципи. Като такъв принцип и такова принципно гласуване бившият служебен премиер посочи както гласовете на БВ за избора на председател на парламента Вежди Рашидов, така и гласовете за Еврозоната и еврото, както и за помощта, която страната ни ще окаже на Украйна. Последното Стефан Янев обясни, като "нормална подкрепа за страна, която е жертва". Припомняме, че именно позициите на Стефан Янев за войната като "специална военна операция" предизвикаха първия трус в кабинета "Кирил Петков" пролетта на тази година.

Надявам се, че не съм бил разбран в нюансите, коментира за тази ситуация Стефан Янев и изказа надежда сега да е разбиран по-правилно, но и да не се спекулира точно с детайлите. Политическото говорене може да означава едно в един момент и друго в друг момент, допълни Янев.

Христо Иванов: Третият мандат ще е коалиция на реванша или управление на компромиса

Христо Иванов: Третият мандат ще е коалиция на реванша или управление на компромиса

Плаващите мнозинства могат да съществуват само временно и не са работещ вариант