Правителство може да се случи и в настоящия парламент, и след още едни избори. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

По думите му плаващите мнозинства могат да съществуват само временно и не са работещ вариант.

Според него коалицията на войната не може нищо да роди, защото това е название, което пропагандно изкривява целите, които си поставят актовете на парламента, през които се идентифицира въпросната коалиция. Тези гласувания не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталния проблем в България прави невъзможно доверие между партии и гражданите заради корупцията, посочи Христо Иванов.

Той добави, че е много рано да се говори за третия мандат за съставяне на правителство. Важно е ПП каква визия ще има за реализацията на втория мандат. Третият мандат във всички си възможни разигравания ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, изтъкна Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ посочи, че има два концептуални модела с третия мандат - коалиция на реванша (групировка на партии без участието на ДБ и ПП, които ще намерят оправдание да се съберат заедно) и коалиция около програмата на ДБ и ПП да се направи кабинет, който да е управление на компромиса.

Той добави, че по-лошият вариант да се отиде на нови избори през март месец догодина. Нямаме избор от по-добри сценарий, а имаме избор от по-лоши, каза Христо Иванов.

ДБ имат желание за кабинет, но не на всяка цена

ДБ имат желание за кабинет, но не на всяка цена

Има политическо време, смята Ивайло Мирчев

ДБ оценява позитивно решението на ПП да разговаря с ГЕРБ в парламента по политики. Наличието на разговор е добро, трябва да си говорят, да търсят допирни точки, но да не се забравя това, което ги различава. Това, което притеснява Христо Иванов е, че не вижда сериозни стратегически разговори за втория мандат. Реализацията на втория мандат ще е много трудна и изобщо не трябва да се подценява, предупреди той.

Христо Иванов е наясно, че е толкова сложна ситуацията, в която да няма работещ вариант с втория мандат, но му се иска да се стигне до заключението, че депутатите са използвали времето, за да стигнат до тази хипотеза.

Според него няма да се стигне до президентска република, въпреки че в президентството започват да се блазнят за тази смисъл. Създават се предпоставки, от които на пет избори парламентарната система не може да роди нищо и отваря възможност за всякакви популистки лашкания, каза Иванов.