Производството по несъстоятелност в България е по-бавно и у нас продължава средно 3 години. Чрез него се събират 35% от вземанията при 65% средно за Европейския съюз. Toва заяви правосъдният министър Надежда Йорданова на обществено обсъждане в Народното събрание като част от предложените изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на производството по несъстоятелност в България.

Тя обясни, че със законопроектът се решават две големи групи въпроси: цели се да се направи производството по несъстоятелност в България по-бързо и ефективно. Трябва с общи усилия да преодолеем проблема с производството по несъстоятелност, настоя Йорданова.

Другият важен въпрос, който се урежда е създаване на правила за лицата, които извършват стопанска дейност, но не са търговци. Всеки един от въпросите засяга икономическия живот в България и затова е много важно да се чуят как се възприемат приложените предложения, каза правосъдният министър.

Надежда Йорданова настоя да чуе становищата на заинтересованите страни сега преди законопроектът да бъде внесен за разглеждане в парламента. Търговският закон е една от темите, които България има наказателна процедура, изтъкна Йорданова.

Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев посочи, че ние сме последната държава, която не е транспонирала директивата по линия на производството по несъстоятелност. Причината според зам.-министъра е, че производствата продължават дълго време. Със законопроекта за Търговския закон се предвижда промяна на статута на синдиците. Целим да няма вечни длъжници, каза още Ганчев.

На дискусията в парламента за промените в законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон присъстваха представители на АИКБ, Българска стопанска камара, Асоциация на банките в България, Национален съюз на синдиците, Висш адвокатски съвет и други.

Предлагат промени за фирмите в несъстоятелност

Предлагат промени за фирмите в несъстоятелност

Оптимизират се процесът, съдебните такси и осребряването на имуществото