Промените в Конституцията не трябва да се претупват. Нужна е широка дискусия. Това заяви по БНТ доц. Борислав Цеков - д-р по конституционно право.

По думите му в момента се наблюдава процес на африканизация на българската политика. "Налице е междуплеменна война за взаимно унищожение, която не е в полза за общото благо", заяви Цеков. Това според него е причината да се забави реформата. 

Според него няма как да се говори за върховенство на конституцията без висшите конституционни органи да изпълняват свои основни правомощия, свързани с жизнено важни сфери на държавния, социалния и икономическия живот.

Емил Георгиев - адвокат, инициатива "Правосъдие за всеки" каза, че има тълкувателно решение на конституционния съд във връзка с инспектората, след което има и едно определение във връзка с ВСС. "Там има много сериозна критика към НС като орган по избора, но се признава, че няма ефективен инструмент, с който НС да бъде принудено да си осъществи конституционно вменените задължения", допълни той.

Припомняме, че днес предстои поредното обществено обсъждане на промените в Конституцията в пленарната зала. На предишното такова комисията се съсредоточи единствено около прокуратурата, като беше решено да се прецизират текстове, свързани с функциите на Главния прокурор и правомощията на държавното обвинение. Тези стълбове очерта и Емил Георгиев - адвокат, инициатива "Правосъдие за всеки".

Сред останалите предложения е служебният кабинет да не се предлага от президента. Адвокатът определи тази стъпка като изключително "важна".

Ще бъде гласувано и разделянето на Висшият съдебен съвет на две.

Съдебната реформа тръгна по т.нар бавна писта след като през октомври промените в конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите.

"За" тогава гласуваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но събраха само 161 гласа, а за конституционни промени са необходими 180 гласа. Очаква се промените да влязат отново за обсъждане в пленарна зала до края на тази седмица.

ВСС не хареса промените в Конституцията

ВСС не хареса промените в Конституцията

А и не било редно промените да се правят от Обикновено народно събрание