Промените във Конституцията, предлагани от ПП/ДБ и подкрепени от ГЕРБ и ДПС, ще влязат за разглеждане в специално създадената ресорна конституционна комисия в парламента около 6-7 октомври. Това съобщи народният представител от ГЕРБ Радомир Чолаков.

"Съгласно самата Конституция тече едномесечен срок, в който проектът за промени не може да бъде гледан, отлежава, хората се запознават с него... По време на ваканция сроковете не текат, затова срокът започна на 1 септември и изтича на 30 септември. Междувременно се провеждат кръгли маси, обсъждания с гражданското общество, с академични структури. Това, което сега ще направим, е да внесем проекторешение за приемане на правила за разглеждане на законопроекта, защото в самия правилник на Народното събрание няма правила за разглеждане на промени в Конституцията. И понеже там процедурата е малко по-специфична, има три гласувания. И винаги, когато са правени промени в Конституцията, са приемани такива правила", каза той.

Предложението за изменение на процедурните правила е подкрепено с подписите на депутатите от партиите, подкрепящи "некоалицията" - ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС. Един подпис има и от ИТН - от името на Гроздан Караджов.

"Надяваме се другата седмица да бъде гледан проектът за решение (за промяна в процедурните правила). (...) В петък идва Венецианската комисия, имаме среща с тях във връзка със законопроекта за допълнение и изменение на Конституцията. Комисията ще публикува становище, очаква се, на 6 октомври. (...) Така че обсъждането на законопроекта на първо гласуване от парламентарната конституционна комисия предвиждаме да започне към 6-7 октомври", посочи Чолаков.

Все още нямало „съответната политическа нагласа“ за проекта на Радев за Конституция

Все още нямало „съответната политическа нагласа“ за проекта на Радев за Конституция

Александър Маринов ужасен от идеята за реформа в службите