Бившият председател на стратегическия съвет на президента Румен Радев - Александър Маринов е ужасен от идеята на управляващите за реформа в службите. Народното събрание се превръща в конвент и поема решения, които са в правомощията на изпълнителната власт, посочи Маринов в студиото на БиТиВи. И даде пример с освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров, което минало без никакви доказателства.

Според него властта се заблуждава колко лесно и бързо може да станат промените в службите. "Някои сметки в парламента ще останат криви." Това, което чухме в записите, е много страшно и сериозно, изтъкна Маринов, според когото службите са пробити и обслужват външни интереси.

Той определи още като несериозен проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ.

Маринов посочи, че проектът за промяна в Конституцията на президента ще бъде внесен, когато "има съответна политическа нагласа" за промяна. Държавният глава обаче ще вземе отношение по проекта за промяна в Основния закон на управляващите в момента.

Относно промяната на националния празник от 3 март на 24 май, Маринов уточни, че все комитетът, който се основа за защита на 3 мрат, все още няма структури, предстои да бъде внесено уведомление в парламента и да започне събирането на подписи за референдум.

Припомняме, 2019 - 2020 г. бяха активни години за предложения за промени в Конституцията, когато в президенството започнаха консултации с такава заявка.

През това време от ГЕРБ излязоха с предложения за промени на два пъти, но претърпяха фиаско в 44-то Народно събрание. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира темата.

Румен Радев обяви още по време на първия си мандат такава инициатива, включително проведе срещи с представители на институции, обяви и готов проект за промяна на Основния закон. До този момент обаче никой не го е виждал, а малко преди началото на втория си мандат Радев заяви, че би предложил проекта си само на стабилно и работещо Народно събрание.

В тенденцията да се променя Основния закон се включиха и от ВМРО.

От друга страна идеите на "Има такъв народ", подложени на гласуване на референдума през 2016 г., както и изключените въпроси, също предполагат гласуване на промени в Конституцията.

През 2022 г. от ДПС също излязоха със собствен проект за промени.

Промените в Конституцията е една от основните теми и на 49-то Народно събрание, което сформира и специализирана комисия, около състава на която имаше немалко напрежение. Едва в последната седмица преди лятната ваканция обаче тя проведе първото си заседание, а намерението е да се излезе с общ и единен проект.