Службите ДОТИ и ДОИ се обединяват в самостоятелна агенция "Оперативни технически операции".

Това предвиждат гласуваните на първо четене промени в Закона за МВР, предложени от Ангел Найденов и група народни представители.

Агенцията ще има самостоятелен бюджет в рамките на бюджета на МВР.

Председателят й ще е с мандат от пет години с възможност за продължаване и ще се назначава от премиера по предложение на министъра на вътрешните работи.

Според приетите изменения две категории служители на министерството ще имат разследващи функции. За да бъде разширен кръгът на разследващите органи за по- ефективно разследване в досъдебното производство се въвежда "разследващ полицай".

Това ще са сегашните служители на МВР, назначени на длъжност "дознател", за които се запазва изискването да притежават висше юридическо образование и правоспособност.
Разследващи функции ще имат и полицейски органи, на които със заповед на министъра на вътрешните работи е възложено провеждане на разследване.

Нова структура на Министерството на вътрешните работи от пет дирекции - "Криминална полиция", "Охранителна полиция", "Гранична полиция", "Досъдебно производство" и "Пожарна безопасност и спасяване", предвиждат още одобрените на първо четене изменения. Те ще са подчинени непосредствено на главния комисар, който е висшата професионална фигура в министерството.

Ще бъде създадена и дирекция "Вътрешна сигурност" на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.