Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви на пресконференция, че проектът за промените в семейния кодекс ще влезе в сила от 1 януари 2009.

По-рано стана ясно, че фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена ще има правно значение в предвидените от закона случаи - при определяне на бащинство, разпореждане с имущество и други.
То ще се регистрира чрез подаване на заявление лично от двамата партньори до кметството по местоживеене.

Институционализирането на съвместното съжителство отговаря на обществената необходимост и наложилата се в последното десетилетие широка практика на съвместен съпружески живот без сключване на брак, са мотивите за това решение.

Министър Тачева заяви, че предвид социалните промени в обществото през последните години е особено важно да се уреди юридически фактическото съпружеско съжителство. То е особено важно, тъй като урежда презумпцията за бащинство, режима на децата и издръжката между партньорите.

Други важни промени в тази връзка е това, че отпада предварителното заявление за брак и че след навършване на 14-годишна възраст до пълнолетието си, детето може да оспорва презумпцията за бащинство.

Министър Тачева коментира и промените в търговския регистър като основната цел е да бъдат облекчени фирмите в своята регистрация и пререгистрация.