Внесеният законопроект за промени в Закона за съдебната власт нанася тежък удар върху основни граждански права на съдиите, прокурорите и следователите. Това обявиха от партия ДЕОС в нарочна позиция. 

"С проекта, под измисления предлог за "опазване на независимостта на съдебната власт", се забранява на организациите на магистратите, и най-вече на Съюза на съдиите, да получават каквото и да е финансиране "от чужбина". Тези организации, ако проектът стане закон, ще могат да се финансират единствено от членски внос и дарения на членовете си", критикуват от партията.

Според тях това ще означава, че сдруженията на магистратите няма да могат да участват в никакви проекти за повишаване на квалификацията и за развитие на обществената си дейност, ако те са финансирани от чужбина.

"Скандалното и парадоксалното в разтегливо формулираните клаузи на проекта е, че български граждани, които заради членството на страната ни в Европейския съюз, автоматично са и граждани на ЕС, няма да могат да ползват правото си да се сдружават, развиват професионално и занимават с общественополезна дейност чрез проекти, осъществявани вътре в самия Европейски съюз", допълват от ДЕОС.

Според тях целта на предлаганите ограничения е съвсем ясна и тя удряла най-вече по съдиите, по-конкретно Съюза на съдиите (ССБ), който е най-многобройната и значителната организация в сферата на Темида.

"С независимото си и критично поведение ССБ видимо много силно дразни както властимащите в правителство и парламент, така и мнозинството във Висшия съдебен съвет, намиращо се под контрола на главния прокурор Цацаров. На тази организация, образно казано, трябва да бъде "затворена устата", като ѝ се забрани да говори обосновано - чрез резултати от финансирани най-вече от ЕС проекти - за коренните недостатъци в съдебната система", категорични са от партията.

Внесеният законопроект бил ужасяващо проблемен дори и извън темата за финансирането - той целял да препятства не само сдружаването на магистрати в собствените им професионални организации, но и им забранява да участват в управителни органи на общи сдружения с представители на други юридически професии, каквато организация например е Съюзът на юристите в България.

"Това е тотален парадокс и законодателен идиотизъм в едно. То не само ни кара да се съмняваме в законотворческия, но и в чисто човешкия капацитет на вносителите на този законопроект", подчертават от ДЕОС.

Заради всичко това те смятат, че предлаганите промени най-грубо погазвали конституционни права, най-вече правото на сдружаване, на важна категория български граждани.

ДЕОС също така са на мнение, че тези предложения, ако бъдат приети, ще поставят под въпрос принадлежността на страната ни към семейството на свободните и демократични държави.

Според тях те били път към установяване на авторитарна диктатура в България.

"В страна, която е членка на Европейския съюз не може да има такива ограничения. Те са характерни единствено за открито авторитарни държави като Русия или Турция", предупреждават от партията.