Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане на първо четене. С предлаганите промени в закона се цели създаване на необходимите нормативни условия за изпълнение на препоръките на ЕК, както и недопускане на рискове във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. В него е заложено съобразяване на политиката за социално подпомагане с общата европейска политика в областта на социалната закрила и оптимизиране на системата за социално подпомагане, каза председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков.

За реализиране на предлаганите промени ще са необходими за периода до 2025 г. съответно - 37,74 млн. лв. заложени в бюджета за 2022 г.; 2023 г. - 87,80 млн. лв. 2024 г. - 126,44 млн. лв., и 2025 г. - 126,44 млн. лв. Тези средства са предвидени с Постановление №286 на Министерския съвет от 2022 г. за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2023 г. и предложените разчети са изцяло съобразени с нея. Средствата се осигуряват от държавния бюджет.

Лазар Лазаров: Минималната работна заплата няма да се увеличи в следващите месеци

Лазар Лазаров: Минималната работна заплата няма да се увеличи в следващите месеци

Удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента

С предлаганите промени действащата нормативна уредба ще се приведе в съответствие със заложените общи европейски приоритети в областта на социалната закрила и борбата с бедността. Така България ще изпълни своя ангажимент като държава - членка на ЕС, ще се изпълнят препоръките на ЕК и условията за активиране на ПВУ, свързани със схемите за минимален доход и ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане, както технологично, така и по отношение на постигането на по-висока ефективност - разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, обясни председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков.

Предложените промени в Закона за социално подпомагане не са свързани с изпълнение на задължения на България за въвеждане в националното законодателство на правото на Европейския съюз. Социалният министър Лазар Лазаров обясни, че това е първа стъпка към адекватно социално подпомагане. Освен това законопроектът отговаря на европейските препоръки към страната ни в сферата. Законопроектът щял да гарантира и ефективна социална закрила, според министъра.

България е лидер по енергийна бедност в Европа

България е лидер по енергийна бедност в Европа

Близо 24% от населението са имали трудности с отоплението през 2021 г.