Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов написа пост в профила си в "Фейсбук", който твърди, че в медийното пространство се разпространяват неверни данни за вече миналия на първо четене в комисия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие.

На 9 май, четвъртък, българска медия разпространява информацията, че с приемането на законопроекта ще се разреши повече строителство на Черноморското крайбрежие, като в същото време глобите за свободното поставяне на палатка върху дюните ще се увеличат.

"Статията ме провокира да отговоря, тъй като съдържа откровени неистини, извадени от контекста факти и неверни твърдения. Очевидно е, че определени политически кръгове явно се опитват да манипулират общественото мнение като прокарват внушението, че, видите ли те - патриотите посягат на българската природа и българския туризъм", започва Веселинов.

Според него цялата философия на предложените промени в закона била свързана с прецизирането и регулирането на дейностите, свързани с опазването и съхранението на всички видове дюни и намиращите се в тях защитени видове на флората и фауната. "Създават се условия за развитие на икономиката чрез опазване на околната среда. Предложените по-високи санкции за нарушения са именно в тази посока", обяснява шефът на комисията.

Той посочва, че между първото и второто четене на законопроекта лично внасял предложения за промени, свързани с регулиране на т.нар. "диво къмпингуване" извън територията на категоризираните места.

"Въпрос, който се дискутира от няколко години и не беше уреден окончателно в българското законодателство. Първоначално бе наложена забрана, която се отмени поради възникналото обществено недоволство. Впоследствие тя бе отменена с презумпцията възможността за къмпингуване в извън определените за това места да се уреди в Закона за туризма. Тъй като до този момент това не беше извършено, предложих тези промени, за да се запълни съществуващата празнота в законодателството", коментира още той.

Целта била ясно да се знае от хората къде по Черноморието могат да се разполагат палатки, каравани и кемпери.

Предложените промени били изцяло в унисон с потребностите на хората, които искали да почиват сред природата и предпочитали къмпинг туризма, сигурен е Веселинов.

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Къмпингуващите не са заплаха, а пазители на родната природа

"В същото време чрез предложените норми се създават условия за по-добро опазване на защитените територии, биоразнообразието, собствеността, земеделските земи, общинската и държавната собственост, които са застрашени от унищожаване, замърсяване и увреждане при практикуването на "диво и безконтролно къмпингуване". Необходимо е да подчертая също така, че предложенията са подкрепени от авторитетни неправителствени организации. Обсъждане на предложенията винаги е имало и тази практика продължава. Всички заинтересовани страни, които искаха да вземат отношение, внесоха своите предложения и становища между първо и второ гласуване на проекта", уверява воеводата.

Той опровергава и твърдението, че се отменя забраната за строителство върху дюните. Напротив - вкарвали се нови рестрикции.

Веселинов заявява и че ВМРО винаги са се стремели да запазват уникалната българска природа, поради което трябвало да се наложат "драконовски мерки срещу еконарушителите", включително и дивите къмпингуващи.

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Ангелкова не знае защо къмпингуващите смятат, че са извън закона