Програмата за саниране трябва да се оптимизира и в нея да се предвиди по-строг контрол.

Междуведомствена работна група ще разгледа методиката на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, обяви днес министърът не регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно със заместник-министър Малина Крумова проведе среща с членове на Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

Министър Нанков припомни, че бъдещето на програмата зависи от дебатите, които ще бъдат проведени в Народното събрание.

МРРБ уверява, че програмите за саниране не са спрени

МРРБ уверява, че програмите за саниране не са спрени

Първо трябва да се финализират подписаните договори, обясняват от МРРБ

От страна на МРРБ са предложили Камарата на строителите в България да даде насоки за добри практики по отношение на качеството на изпълнение, неквалифицирания персонал и неспазването на изискванията за безопасност на места, които са констатирани при реализацията на отделни обекти.

Председателят на КСБ инж. Николай Станков се е оплакал пред министъра, че няма достатъчно квалифицирани кадри в страната.
Стоим зад програмата. Тя има социален ефект, давайки работа на фирмите. Членовете на камарата имат задължението да спазват изискванията, но няма достатъчно квалифицирани кадри в страната, заяви Станков.

Проверяват 30 сгради по сигнали за некачествено саниране

Проверяват 30 сгради по сигнали за некачествено саниране

Проверяват 10% от сградите, които вече са в експлоатация

С представителите на камарата министър Нанков обсъди още реализацията на големите инфраструктурни проекти. По време на срещата е коментирана също нормативната уредба, регламентираща строителния бранш. Министър Нанков посочи, че ще се върви в посока по-голяма електронизация на заявяване на услуги от администрацията, като се предвижда справки от регистрите да се извършват по служебен ред.

Обсъдени бяха и въвеждането на типови договори и процедури при възлагането на обществени поръчки, което ще намали възможностите за обжалване на процедурите и ще съдейства за по-доброто изпълнение на проектите.