Кандидатът за кмет на София, издигнат от Синята коалиция, Прошко Прошков гласува в 122 ОУ „Николай Лилиев".

Днес гласувах за това, което иска моето поколение, а то иска вече страст и постоянно усилие. Не иска политически картели, не иска подмяна на действителност, не иска фасадна демокрация", обяви Прошко Прошков, минути след като пусна бюлетината в избирателната урна.

Ние искаме най-вече страст и постоянно усилие, защото борбата за нормалност никога не свършва. За това гласувах", заяви още той. Прошков изрази притеснение, че процесът на гласуване е доста сложен за хората и не е бил обяснен достатъчно.

Беше направен всячески опит да няма предизборна кампания, нито дебат, нито политика", коментира кандидатът за столичен градоначалник. Той изрази надежда въпреки това хората да излязат и да гласуват.

„Надявам се да се справят, въпреки това че бюлетините изглеждат много прозрачни, а има изискване на кодекса", подчерта Прошко Прошков. По думите му, тези избори ще бъдат тест за новия изборен кодекс, който според него съдържа изключително много нелепости. Прошков изрази надежда изборите да бъдат нормални и демократични както в София, така и в страната. Той призова всички българи да гласуват. Кандидатът за кмет не пожела да направи прогноза за избирателната активност в София.

Днес каквито и да са прогнозите при това високо ниво на откази и при изследвания, при това високо ниво на отказ на респондентите да отговарят, ще бъдат некоректни", коментира Прошков.

По думите му, резултатите няма да излязат толкова лесно и ясно от изследвания през деня. На въпрос при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев за кого би гласувал, Прошков заяви: „Това ще ме попитате след изборите, защото няма да ви се наложи всъщност" и допълни: „Няма да ви се наложи да ми зададете този въпрос след довечера".