Протестиращите в Русе блокираха движението в района около граничния пункт "Дунав мост", предаде БНР. Наред с недоволството срещу правителството и главния прокурор, русенци издигат и екологични искания заради поредицата от обгазявания в града. Те отправят упреци и и към министъра на екологията Емил Димитров заради все по-честото промишлено замърсяване на въздуха.

След вчерашното изказване на екоминистъра в ефира на БНТ, че Русе няма да получи нищо от министерството, тази вечер демонстрантите посрещнаха с викове "Оставка" и "Предатели" общинските съветници от ВМРО, които дойдоха на протеста.

По-рано днес общинският съвет в града прие единодушно декларация, в която се настоява държавата - в лицето на Министерския съвет и Министерството на околната среда, да осигури мобилна станция за измерване на нивото на замърсеност на въздуха, както и да бъдат установени причинителите на замърсяването.

Движението около граничния пункт "Дунав мост" остана блокирано до 20.00 часа, след което протестиращите се отправиха към Индустриалния парк в източната промишлена зона на Русе, където се намира един от промишлените замърсители на въздуха в града.

Организирани са обходни маршрути за автомобилите, но не е разрешено влизането на товарни автомобили от Румъния в България, тъй като няма как да се включат към транспортната мрежа на територията на Русе.