Столицата се изправя срещу страната в исканията си за оставката на кабинета „Орешарски". В селата преобладават позитивните нагласи към това правителство. В София обаче е обратното.
Това показват резултатите от редовното месечно проучване на Галъп Интернешънъл, обхванало 1013 пълнолетни граждани.

Освен на столица и провинция се наблюдава и друго разделение - на млади и стари. Първите са за продължаване на протестите, а вторите са против това, съобщи политологът Първан Симеонов по време на пресконференция в София прес.

40% от запитаните са против оставка на правителството. С 1% повече са привържениците на тази идея, а 19% не знаят.
39% смятат, че протестите трябва да продължат, а с 8% повече са тези, които са за спиране на демонстрациите.
91% от запитаните са споделили, че не са участвали лично в уличните шествия. Едва 7% са излезли на вечерните обиколки или пък са се включили в сутрешното пиене на кафе. 63% не биха се включили в подобни демонстрации. 29% пък биха участвали.

Горе-долу по равно са симпатизантите и противниците на идеята за нови предсрочни парламентарни избори. 26% не знаят дали това трябва да се случи, по-скоро „да" са отговорили 35%, а по-скоро „не" са казали 39% от запитаните.
Едва 18% искат тези избори да станат веднага. 22% предпочитат новият кабинет да изкара пълен мандат. 17% от анкетираните виждат такива избори до 1 година, а 19% - до 6 месеца.

Ако изборите за Народно събрание се проведат сега, битката, според изследването печели партията на Сергей Станишев, получавайки подкрепата на 21.6% от запитаните. Бойко Борисов и хората му получават 17.8% от гласовете. В челната тройна се нарежда и ДПС с 6.7%. Следват Движение България на гражданите с 2.6%; НФСБ с 2.4% и Атака с 1.8%.
Първан Симеонов отчете, че като цяло няма съществена динамика в електоралните нагласи в този месец.

Запазва се изравняване на силите между БСП и ГЕРБ, което означава, че при нови избори едва ли бихме били свидетели на качествена или драстична промяна на резултатите, обясни той и добави, че засега се наблюдава нещо, което прилича на изпитание за подкрепата на бившите управници.
Според данните в момента има известно стягане в електората на социалистите. В същото време растат нивата на песимизъм в страната, расте процентът на хората, които не биха гласували.

64% са категорични, че ДПС не бива никога да бъде допускано до властта. Доста по-малко - 18%, са казали „не".
Политолозите не са пропуснали и случващото се партията на Бойко Борисов и поредицата от „кървави писма".
Привържениците на ГЕРБ са разделени за съдбата на Цветан Цветанов. Очевидно е, че той е разделител на привържениците, обясни Първан Симеонов и добави, че 67% са „за" оттегляне на бившия шеф на МВР от ръководството на ГЕРБ. 11% се обявяват против.

Ситуацията в партията се отразява и на доверието на лидера й. Бойко Борисов е достигнал безпрецедентни нива на недоверие. Процентът на доверие към него през този месец е едва 20. Политолозите обаче успокояват, че „той и друг път е събирал границите и след това се е възстановявал."

Политикът с най-високо доверие от хората остава еврокомисар Кристалина Георгиева, която обаче не е пряко свързана с вътрешната политика на страната. След нея се нареждат президентът Росен Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова. На четвърто място е Георги Първанов. Следват главният прокурор Сотир Цацаров.
С най-голямо доверие от новия кабинет се ползват премиерът Пламен Орешарски и министрите Цветлин Йовчев, Ангел Найденов и Кристиян Вигенин.

Сергей Станишев е на 8-мо място в класацията, а две места по-надолу е основният му опонент Бойко Борисов. 60% от запитаните са отговорили и че „не е добре" той отново да седне в министър-председателския стол.
С най-ниско доверие е лидерът на Атака Волен Сидеров.

Като цяло сме свидетели на една забележително „красива картина" по отношение на това накъде върви България, коментира Първан Симеонов и обясни, че традиционно българинът смята, че вървим към по-лошо.
По думите му, оптимизмът надмогва песимизма само в моменти на избори. Симеонов даде пример с изборите, след които премиери станаха Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. Песимизъм се наблюдавал и в моменти на щастливо национално събитие, каквото е било приемането ни в ЕС.