30-на недоволни от работата на Агенцията по вписванията участваха в подписка срещу забавянето в работата на ведомството.

Пред News.bg организаторът на подписката Майа Петкова обясни, че основно недоволството е провокирано от забавянето на вписванията от 15 дни. Тя е автор на отвореното писмо, изпратено до директора на агенцията.

По думите на Петкова, заради неспазването на законово установения срок от 3 работни дни на вписванията, се създават предпоставки за увеличаване на имотните измами. На практика се получавал луфт от един месец, в който не се знаело какво се случва с конкретния имот.

"Ако сте решил да си купите жилище, проверил сте, че с жилището всичко е наред и отивате на сделка, в един момент се оказва, че междувременно, докато вие сте си организирал час при нотариуса, съответно се вписала някаква тежест върху имота, но вие купувате имота", обясни Петкова.

По думите й, въпросните 30 дни наистина се явяват предпоставка за имотна измама, тъй като в този период са възможни много вписвания по имотната партида на съответния имот.

"Трябва да се направи по-добра организация. Явно хората, които работят в агенцията, са недостатъчни, за да отработят всички вписвания", обясни Петкова.

Майа Петкова е организатор на протест в знак на недоволство от работата на Агенцията по вписванията.

"Очакваме на протеста да се присъединят продавачи на имоти, които не могат да си получат парите навреме", заяви още Петкова.

По думите й, тяхното недоволство е провокирано от факта, че ако те са си намерили човек, който да купи имота срещу банков кредит - продавачът трябва да изчака процедурата от месец. Така, докато чакат тромавите процедури хората, участващи в сделки с имоти, реално губят средства. Със забавянето се увеличавала възможността някой да бъде недобросъвестен и то в пъти.

Малко по-късно пред Агенцията по вписванията се събраха 7 недоволни, начело с инициаторката. За сметка на това пък тихото недоволство бе охранявано от полиция в значително количество. На маса пред агенцията бе разпънат надпис: "Стоп на безхаберието".