Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в нито една чужда държава не биха повлияли на вота на 14 ноември 2021 г. зад граница. Информацията е на МВнР.

Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация за държави, включително с големи български общности, където вътрешните ограничителни мерки за COVID-19 биха повлияли върху процеса на гласуване на 14 ноември 2021 г.

Секционните избирателни комисии в чужбина и задграничните ни представителства са предприели всички необходими мерки, за да бъдат обезпечени избирателните секции с дезинфектанти, маски и защитни прегради, където е нужно. Там, където се изисква, ще има и служители, които да измерват температурата на гласоподавателите.

Призоваваме всички български граждани в чужбина да спазват противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса в съответната държава, в която ще упражнят правото си на глас. Съветваме сънародниците ни да се информират за местните ограничения и правила, които ще важат в деня на изборите, от сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът - как да пътуваме" на адрес: https://www.mfa.bg/bg/covid19map

В неделя, 14 ноември 2021 г. българите в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 751 секции в 68 държави. Първи ще отворят секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

От МВнР благодарят на българските общности зад граница и техните доброволчески мрежи, с чието сътрудничество и активност стана възможно организирането на вота в чужбина.