„Това, което ме информира посланик Димитър Цанчев е, че към момента нашето предложение в споразумението да бъдат включени съседните на Турция страни, го има. Надявам се и днес да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза след като се изпълняват и ангажиментите на турската страна“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Съвета на Европа, който трябва да обсъди споразумението между ЕС и Турция.

Той посочи, че в рамките на срещата на ЕНП е обсъдена и тежката ситуация в Гърция и Македония. Няма част от споразумението, която да касае прием на мигранти от Турция, каза Борисов.

Бойни хеликоптери облитат българо-гръцката граница

Бойни хеликоптери облитат българо-гръцката граница

След затваряне на македонския маршрут имигрантите минават през България

По повод искането на ЕК, страните членки да форсират квотния прием на бежанци от Италия и Гърция, премиерът припомни, че ние сме се съгласили за релокация до 1200 души.

Към момента имаме един. Двама дойдоха, единият избяга, уточни Борисов.

Той обясни, че положението в Гърция и Македония е много тежко. "Пратихме помощи за Гърция, днеска - за Македония храни, вода. Ние проявяваме своята хуманност и солидарност, но продължаваме да държим и граничарите, и армията на границата, защото процесите са неконтролируеми", обясни Борисов.

Запитан: "Приемлива ли е сделката с Турция", Борисов обясни, че за нас е приемлива. Той припомни решението на МС от вчера, че страната ни ще предостави 5,9 млн. лева до 2018 година. "Да не го коментираме, че има и чужди журналисти", предложи Борисов.

За очакванията си от срещата ЕС-Турция, която е тази вечер, той обяви, че националните интереси не могат да имат превес. "Много искам днес Европа да излезе силна и единна. Благодарение на европейската солидарност, на общия пазар, на всички правила в ЕС, Европа е в това състояние, че от цял свят мигрантите искат да дойдат тук. Не искат в САЩ, не искат в Русия, в Китай, искат - тука", обясни вижданията си българският премиер.

"Общата солидарност е изход от ситуацията. Много от колегите са притеснени. Ние в Европа по-бавно действаме, по-нерешително, но накрая винаги се взимат правилните решения", убеден е Борисов и допълни, че всеки ден българският данъкоплатец плаща, за да има план Б.

Той се опасява, че мигрантите, които са на гръцко-македонската граница може да се измъкнат и да тръгнат в нова посока. Затова той и македонския президент Георге Иванов Борисов са провели телефонен разговор по-рано през деня, в който се уговорили да има общо прелитане на границата.

"Да изпратим нашите офицери за свръзка по тези центрове да наблюдават там процеса. Всеки момент могат да се измъкнат (мигрантите - б.р.) да тръгнат в някаква посока. Не забравяйте, че им бяха раздали доста журнали на арабски език за нови трасета, нови пътища. 74 колеги изведнъж се озоваха там да снимат. Не е толкова случайна тази "неорганизирана" работа", обясни премиерът.

Той е убеден, че може да удържим мигрантите, ако тръгнат към страната ни, но призова медиите да запитат кой раздава листовките и как хора са се озовали толкова хора на едно място.