Великобритания не е съгласна на безвизов режим с Турция. Това става ясно от думите на британския премиер Дейвид Камерън, който пристигна на срещата Европейски съюз – Турция, която започва в Брюксел.

Великобритания няма да се съгласи на въвеждане на безвизов режим с Турция, ако такова решение се вземе от Европейския съюз, посочва Камерън.

Така както ние осъществяваме нашия пограничен контрол, без да сме членове на Шенген, така и ние няма да предложим безвизов достъп на турците като част от това споразумение. Ние ще запазим своята миграционна политика, заявява категорична Дейвид Камерън.

Очертават се тежки преговори тази нощ в Брюксел. Това ще е втора среща на върха в опит да се договорят по условията на миграционно споразумение с Турция.

Проектоспоразумението предвижда връщане на хиляди мигранти от територията на Гърция в Турция, в замяна Анкара ще праща сирийци директно в ЕС, които да бъдат разпределени на квотен принцип. Турция ще получи и 6 милиарда евро, безвизово пътуване на свои граждани в Шенгенската зона и отваряне на нови глави в преговорите с Брюксел за бъдещo членство в съюза.

Турция няма да отправя нови искания към ЕС

Турция няма да отправя нови искания към ЕС

Ако има нови предложения от европейска страна

Очакванията, че страните членки на Общността няма да стигнат до съгласие или поне това ще бъде изключително сложно и трудно, се разчитат и в лаконичните думи на германския канцлер Ангела Меркел при пристигането й.

„Преговорите с Турция по въпроса за преодоляване на кризата с бежанците ще бъдат тежки, но Европейския съюз пое в правилната посока”, посочи Меркел.

Припомняме, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази предпазлив оптимизъм по отношение на готвеното споразумение между ЕС и Турция за бежанската криза. Според него към момента Турция не е готова да бъде приета в ЕС. Жан-Клод Юнкер не очаква и това да се случи в близките 10 години.