От министерството на правосъдието отменят връчването на новоучредената годишна награда „Почтен магистрат“ поради малкия брой номинирани и гласували, съобщиха от ведомството на Екатерина Захариева.

Призът бе учреден на 16 април т.г. – датата на подписването на Търновската конституция през 1879 г. Той трябваше да бъде връчен на 13 юли т.г., когато се навършват 25 години от обнародването на Конституцията от 1991 г. Отличените магистрати трябваше да получат диплом и плакет на Министерството на правосъдието.

Над 2/3 от прокурорите и повече от половината от съдиите не са съгласни с тезата, че в йерархията на съдебната система израстват хората с най-добри професионални и морални качества. Това показва представено изследване на Българския институт за правни инициативи „Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България“.

От представителното допитване става ясно. 64,9% от съдиите и 40,4% от прокурорите определят ниското доверие като основен проблем на съдебната система. Близо 1/3 от магистратите изтъкват, че им липсва и мотивация.

"Въпреки че изследването излиза едва сега, в Министерството отдавна наблюдаваме ниската самооценка на съдебната система по отношение на морал, етика, почтеност", уверяват от правосъдното министерство.

Само петима са били номинирани за наградата. Срокът бе от 18 април до 05 юли 2016 г, подадени от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. За предложените почтени магистрати са гласували общо 7 души.

Комисията, съставена от седем членове, трябваше да разгледа постъпилите предложения и да определи победителя, който е събрал най-много гласове. С други думи Комисията не е жури, а защитник на правилата на конкурса, която да удостовери резултатите от гласуването, уверяват от правосъдното министерство.

Министерството на правосъдието покани за членове на комисията съдията в Съда на Европейския съюз Александър Арабаджиев, конституционния съдия Румен Ненков, председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, декана на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов, съдията в Софийския градски съд Атанас Атанасов, председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.

Заради слабата активност Министерството на правосъдието няма да връчи наградата „Почтен магистрат“.

В коментар за конкурса по време на парламентарния контрол правосъдният министър Захариев изтъкна, че в България да търсиш позитивното и да мислиш положително днес явно се приема като изключение от нормалното. „Показва го и отношението към това отличие”, коментира тя.