Ако Русия се съгласи да проверяваме товара на самолетите й, ще дадем разрешително за въздушното ни пространство. Това е компромисният вариант, който външният ни министър Даниел Митов предлага.

Припомняме, вчера страната ни не пусна два руски самолета с хуманитарни помощи за режима на Башар Асад. България отказа поискания от Москва въздушен коридор, който да е в сила до 24 септември.

Има ограничения по отношение доставките на определен вид стоки и услуги по регламент на Съвета на ЕС, обясни Митов. Той потвърди, че не сме издали разрешение, защото се съмняваме, че заявената цел на полетите се разминаване с реалната такава.

Ако руските колеги са съгласни каргото да се проверява на наше летище, ще разрешим, убеден е министърът. По думите му страната ни разполага с достатъчно богат инструментариум, за да разполага с информация, която да дава основание да не пуснем руските самолети.

След острата руска реакция вчера, в която се съдържаше обвинението, че България е с къса памет и избира път срещу Русия, Митов успокои, че отношенията между двете страни няма да пострадат. Ще продължим да говорим, обеща той.